Bländaren, alltså hålet som styr hur mycket ljus som kommer in genom objektivet till filmen, ser man om man håller objektivet i handen och vrider bländarringen. Högt tal (ex 22) är ett litet hål, lågt tal (ex 4) är ett stort hål.
Slutaren är det som styr hur lång tid ljuset träffar filmen. Sitter ofta som en liten gardin eller lamellskivor precis framför filmen i kamerahuset.
Bländaren och slutaren samverkar för att styra hur mycket ljus som når filmen. Med kamerans ljusmätare vet du hur mycket som är lagom från gång till gång, det beror ju på hur mycket ljus som finns och på hur ljuskänslig din film är.
Lågt iso-tal på filmen (ex 100) kräver mer ljus, högt iso-tal (ex 400) mindre.
Har du en liten bländare (högt tal, litet hål) behöver filmen längre tid på sig för att få rätt portion ljus. Har du stor bländare (lågt tal, stort hål) behövs inte lika lång tid.
Se det som en portion som ska ätas: Liten sked (litet hål)– tar lång tid, stor sked – går snabbt.
Varför ska du då använda lång eller kort slutartid? Jo, för att en kort tid ”fryser” ditt motiv, och det hinner inte röra på sig, samtidigt som du heller inte hinner skaka på kameran under tiden som du exponerar…
En lång tid kan vara bra om du vill visa att något rör sig, eller om du vill fotografera när det är ont om ljus. Då kan du dock behöva ett stativ för att inte får oskärpa i hela bilden för att kameran skakat under exponeringen.
Bländaren då, vad spelar den för roll? Jo, en stor bländaröppning ger ett kort skärpedjup i bilden, och en liten bländaröppning ger ett större skärpedjup. Tex kan en stor bländaröppning (lågt tal) ge skärpa från 0,5-1 meter. En liten bländaröppning (högt tal) kan ge skärpa från 0,2 till 3 meter. OBS! Detta är bara ett exempel! Det finns många faktorer som påverkar skärpedjupet!
Objektivets brännvidd spelar tex stor roll för skärpedjupet. En vidvinkel ger större skärpedjup en ett tele. Normal brännvidd brukar man säga är 50 mm. En vanlig vidvinkelbrännvidd ligger på 28mm eller 35mm. Då upplever man att man kommer längre från motivet Tele är det från 70 mm och uppåt, och då känns det som om du är närmare ditt motiv.
Vad gäller brännvidd och att handhålla är en bra tumregel att inte välja längre tid än objektivets brännvidd: 100 mm brännvidd = max 1/100 sek.
Om man inte har något stativ kan man alltid utnyttja naturliga stöd för fotografering på längre tider: Trädstammar, lyktstolpar, bänkar, bord… Har man en rispåse eller något annat formbart går det finna stöd nästan vart som helst. Bara att sätta armbågarna mot bröstet och själv luta sig mot en vägg gör att du blir mycket stadigare.
Hoppas du fått några tips som gör att du vet hur du ska bära dig åt rent tekniskt för att nå det resultat du önskar! Lycka till!