Jag brukar säga till folk som frågar mig om nybörjarkamera att de ska satsa på en utrustning att utvecklas med. Alltså ska man kunna: - ställa in ALLT själv - ställa in bländare ELLER tid själv - kunna bara ”titta och trycka”
För att kunna titta och trycka är det en fördel om kameran har autofocus, annars måste man alltid ställa skärpan själv, något som moster Agda kan ha problem med när familjefotot ska tas med din kamera... Självklart ska det vara lätt att slå av och på autofocusen!
Dessutom är det viktigt att välja ett system där man kan få tag på begagnade tillbehör och piratobjektiv eftersom det är ett sätt att kunna hålla nere kostnaderna den dag du vill bygga på ditt system.
Ju mer man lär sig desto mer brukar man vilja styra över själv, och då är det ju snopet om utrustningen stoppar utvecklingen. Försök alltså hitta en enklare systemkamera som du kan utvecklas med i takt med att du själv lär dig nya saker! Märket spelar ingen roll egentligen.
Vad som har betydelse för att det ska bli bra är följande: Kameran ska ligga bra i DIN hand, du ska kunna välja mellan helautomatik, att själv ställa tid och låta kameran ge dig en bländare, att du väljer bländare och kameran tid och att du själv sköter allt.
Dessutom kan det vara bra om den har inbyggd blixt så att du slipper köpa till en lös sådan direkt, och så slipper du tänka på att släpa på en stor, extra blixt vart du än ska.
Sedan är det bra om det går att mäta ljuset på flera sätt; flerfältsmätning över hela bilden är bra för det mesta, tar man porträtt kan det vara bra med centrum- eller spot som mäter ljuset på en punkt i mitten (alltså i modellens ansikte utan att väga in bakgrunden). Objektivet att börja med kan lämpligen vara en normalzoom, från kanske 28 mm eller 35 mm och upp till 70-80 mm i alla fall.
Det finns flera kameror som stämmer överens med dessa krav så du hittar säkert något lämpligt nytt eller begagnat. Men framför allt - kläm på kameror och känn efter ifall de känns bra och om det är något du kan tänka dig att dra omkring på! Det är viktigare än alla märken i världen!
Det där med bländare, slutare, ljuskänslighet och annat som är bra att känna till har jag försökt förklara under egen rubrik – ”Tekniska grunder”. Där skriver jag också lite om vad som händer när du väljer stor eller liten bländare, lång eller kort tid eller vilka effekter du får med olika brännvidder på objektiven.
Under "Ellen's fototips" finns också lite tankar kring bildtänkande, men det vill jag inte orda så mycket om för det är upp till var och en att finna och forma sina egna bilder!
Och förresten, en tanke till om du tänker skaffa kamera och börja fotografera: Kolla om du har någon fotoklubb på din ort! Där brukar man kunna träffa andra fotointresserade, se på bilder, prata bilder och göra trevliga fotoutflykter och studiebesök. Det är otroligt lärorikt att titta på bilder och diskutera vad som gör dem bra eller mindre bra!