Ellens fototips

Egentligen tycker jag att var och en ska styra fritt över sina bilder, men några små grundtankar som jag gärna hänger upp mina bilder på kommer här:

Tänk på att bilden är mer än en mitt! Titta ända ute i hörnen i sökaren, kontrollera hur bakgrunden ser ut, utnyttja hela bildytan på ett bra sätt och "fastna" inte med blicken i mitten bara. Var inte rädd att vända och vrida på kameran för att utnyttja hela bildytan, en stående person fyller ut en stående bildruta bättre än en liggande...

Försök dessutom gärna hitta någon intressant linje och det där med gyllene snittet, att inte placera det intressanta mitt i bilden utan strax åt sidan och upp eller ner, är inte så fel.

Prova gärna att gå närmare! Ofta försöker man få med så mycket i bilden att ingenting syns ordentligt, allt blir pluttigt. Prova hellre att gå närmare och ta flera bilder, det brukar förmedla känslan bättre! Det är heller inte alltid så tokigt att krypa så nära att det bara blir några få detaljer kvar.

Försök renodla bilderna. Det är lite samma tanke som ovan - för mycket innehåll gör att man ingenting ser! Välj ut en detalj, avgränsa antalet färger, hitta fält som ser trevliga ut tillsammans, se den lilla avvikelsen i det enformiga. Även upprepad enformighet kan förresten se väldigt tilltalande ut.

Detta är givetvis helt mina personliga tankar om vad som gör bilder bra! Titta gärna på många bilder och fundera över varför du tycker de är bra eller mindre bra, och försök sedan ta med dig dina tankar ut när du fotograferar.

Tags: